PALAUTUSOIKEUS 14 päivää!!
TURVALLINEN kuljetus rahtivakuutuksella!
9 sisustustyyliä läpi historian
12-21 vuosisadalla


Goottityyli (12-16 vuosisadalla)   

Goottimainen tyyli on Länsi-Euroopasta kotoisin. Ennen goottityyliä oli romantismi ja sen jälkeen tuli renessanssi. Tyylin erityisluonne on yleellisyys, kauneus, karuus, tarkkuus ja salaperäisyys.    

Goottityylinen kalusto on aina arvokas, antiikkinen ja myös harvinainen!

Perustunnuksia ovat mm. pitkiksi venytetyt  ja korkeat muodot, painavat ja kestävät materiaalit (tammi, kivi, marmori) ja runsaat koristelut. Yleisimmät värivaihtoehdot ovat tummat sävyt (ruskean ja punaisen sävyt, musta, kultainen). Goottityylin yksi omaperäisimmistä tunnuksista on massiivinen ja korkea takka.  



Renessanssi (14- ja 17 vuosisadan alku)    

Renessanssi on peräisin Italiasta.    

Tyylin kauneus piilee yksityiskohdissa.    Perustunnuksia ovat esim. koristeelliset kuviot, arkkitehtuurin tunnukset, kaiverrukset, kultaiset reunat, maalaukset ja mosaiikki. Suosittuja ovat myös viinirypäleiden- ja muratin aiheiset tyylit, pehmeät tyynyt, sametti. Suosittuja värisävyjä ovat liila, sininen, ruskea ja keltainen. Mosaiikissa käytetään norsunluuta, eebenpuuta ja jalokiviä.    

Hyvä olisi erottaa renessanssin aikainen kalusto ja renessanssityylinen kalusto!

Nykyään voit löytää renessanssin tyylisiä antiikkisia kalusteita. Renessanssin aikaiset yksittäiset esineet ovat kuitenkin museoissa ja yksityisissä kokoelmissa.  



Barokki (17-18 vuosisata)  

Barokki-tyylillä sisustettu koti painottaa suuruutta, arvokkuutta ja avaruutta. Sisustuksessa on paljon kaiverruksia ja kultaa. Tyypillistä on peilien kylläisyys ja paljon tekstiilejä.     

Barokki kaluston täytyy aina olla valmistettu arvokkaasta puulajista!

Laatu on hyvin tärkeä ja myös kauneus hienoilla koristeilla. Lisäksi ovat sisustuksessa yleisiä hienot  patsaat, veistokset ja maalaukset.    Barokkityylinen sisustus sopii avarien ja korkeiden kattojen kanssa rakennuksiin ja kerrostaloihin.  



Rokokoo (18 vuosisadan alku ja loppu) 

Tunnuksia ovat ylellisyys, kauneus ja nuhteettomuus.    Sopii niille ihmisille, joilla on vaativa maku ja jotka tykkäävät ylellisestä elämästä.    

Rokokoo-tyyliä käytetään yleensä puisissa saleissa, hotelleissa ja teattereissa!

Tyyli antaa kuninkaallisen tunnelman ja esteettisen nautinnon.     Perustunnuksia ovat koristelistat, paljon tekstiilejä, hennot värit, symmetriset asetelmat, ylellisyys, paljon yksityisyyskohtia, hennot ja pehmeät kuviot.    

Makuuhuoneessa on huoneen keskipisteenä sänky, suositeltavasti kangaskatoksella. Lisäksi myös koristetyynyt, päiväpeitot, röyhelöt, pehmeät tuolit ja rahit.    

Ruokasalissa keskipisteenä on ruokapöytä (massiivinen, kaiverrukset, hieno pöytäliina) ja siihen kuuluvat tuolit (korkeat selkänojat, pehmeät ylelliset istuimet, kapeat jalat).    

Sisustusta täytyy olla paljon (verhot, kuvakudokset, kynttilät, lattialamput, tyynyt, matot, peilit ja maalaukset). Kaiken tämän pitäisi olla sovussa ja tasapainossa värimaailman kanssa.   



Chippendale (18 vuosisadan keskipaikka - 18 vuosisadan loppu)    

Tyylin nimi tulee englantilaisen puusepän Thomas Chippendale mukaan.    

Tyylin voi jakaa neljään osaan 👇

  • Englannin vaikutuksella (leijonat, naamiot)

  • Ranskan Louis XV rokokoo vaikutuksella (koristeet, käyrät)

  • Kiinan vaikutuksella (bambu, lakka ja viimeistely)

  • Goottityylin vaikutuksella    

Yleensä käytettiin mahonkia joka sitten lakattiin tai vahattiin!    

Yleisiä tunnuksia ovat kaiverruksien käyttö (usein lehtikuviot), kaarevat kalusteiden jalat, goottityyliä ja rakenteiden kestävyys ja vahvuus.  



Louis XVI (1760-1790)   

Tunnuspiirteitä ovat hienotunteisuus, yksinkertaisuus, ankara rakenne ja eksoottisuus.     

Vanerointiin käytettiin usein mahonkia, koristeluun pronssia tai posliinia!    

Kalusteiden jalat ovat suoria, alhaalta kapenevia. Jos kaluste on painavampi, ovat jalat lyhyitä ja kartion muotoisia. Tuolien selkänojiin lisättiin yleensä medaljonki. Nojatuolit saattaa olla päällystetty värillä tai lakalla. Lipastojen reunat ovat joko  leikattuja tai pyöristettyjä.    

Kannelliset ja paljon lokeroita sisältävät lipastot ja pyöreät pöydät tulivat muotiin.



Englannin vampyyri (19. vuosisadan loppu ja 20. vuosisadan alku)    

Print Georgen aikainen kalusto, missä yhdistyvät vanhan ajan Kreikan, Rooman, Egyptin ja Kiinan sisustus tunnukset.    

Perustunnuksia ovat: kahvat ovat pyöreät, joskus jopa leijonan pään muotoisia!

Kalusteet ovat valmistettu arvokkaasta mahongista ja koristeltu vanerilla, eeben- ja ruusupuun leikkeillä. Paljon eri jumalien, kotkien, leijonien, sfinksien tunnuksia ja puisia kaiverruksia. Kalusteille olivat yleisiä eläinten ja lintujen tassujen muotoiset jalat, mitkä olivat usein metallista valmistettuja ja koristeltu messingillä.



Victorian tyyli (19. vuosisadan alku - loppu)

Koristeellinen, suuri ja paljon ornamentteja sisältävä tyyli. Kalusteet ovat valmistettu tammesta, pähkinäpuusta tai mahongista. Tuolit, nojatuolit, sohvat ja pöydät ovat yleensä kaarevia, täyteläisillä pehmusteilla ja koristeltu kukkaaiheisilla kaiverruksilla.    

Kalusteita valmistettiin myös paljon vanerista, mikä muutti kalusteet melko halvaksi ja yhteiskunnalle kohtuunhintaiseksi!   

Victorian tyylin sisustukseen kuuluivat kaarevat ja suorat viivat, holvirakenteiset ikkunat, parkettilattiat, seinäkellot, arvokkaasta puusta valmistettu kalusto, kalliit maalaukset, pienten yksityisyyskohtien korostaminen, suuret kirjahyllyt, graniitista valmistettu takka ja huonekasvit.    

Victorian tyylissä täytyisi kaiken näyttää kalliilta, luotettavalta ja majesteettiselta! 


 

Art Deco (20. vuosisadan alku - keskipaikka)    

Tämä tyyli kuvastaa ylellisyyttä.     

Art Deco´ssa on tyylikkyyttä, glamouria, toimivuutta ja nykyaikaisuutta. Paljon käytetään arvopuita, vaneria, kiillotettuja tasoja, kromia ja värivalikoimassa on usein mukana musta. 

Pehmusteet ovat nahkapäällysteisiä. Kalusteilla on hehkuva viimeistely. 

Tässä tyylissä puuttuu melkein kokonaan kukkakuviot, pitsi ja muut röyhelöt!    

Perustunnuksia ovat ylellisyys, muodikas suunnittelu, selkeä kuvio, epäsymmetria, arvokkaat materiaalit, mosaiikki, puu, lasi, kivet, värjätty lasi, peilit, kristallit ja kiillotetut tasot.


 

Moderni tyyli    

Tyyli on yksinkertainen, selvien rajojen kanssa ja usein käytetään lasia ja terästä sisustuksessa tai kalusteissa.

Tyylin tyyneys sulautuu hyvin yhteen kaarevien reunojen kanssa!

Jätä meille palautetta, kiitos!
Oliko artikkeli hyödyllinen? 

Mistä haluaisit vielä lukea? 

Jaa kanssamme kuvia kokeiluistasi!

Sign in to leave a comment
5 kotoista konstia puun huoltoon
Aloita jo tänään!