PALAUTUSOIKEUS 14 päivää!!
TURVALLINEN kuljetus rahtivakuutuksella!
“Valaistus” aurinko kotonasi!
Helpot ja toimivat vinkit kodin valaistukseen

 

Pimeän ja kylmän aikana ikävöimme kodin lämpöä ja kotoisuutta ja tässä tulee apuun valaistus. Erilaiset valonlähteet luovat tunnelmaa, valaisevat huoneen nurkkia ja laittavat säihkymään huoneessa toivotun tekstiilin tai yksityiskohdan.

Kurkatessa syksyiseen tai talviseen aikaan sisään kerrostalon ikkunasta on näky aika surullinen: olohuoneen katossa roikkuu yksinäinen lamppu, minkä avulla halutaan luoda sopivaa ja mukavaa tunnelmaa. “Valitettavasti ei pysty yksi lamppu takaamaan huoneelle yhtenäistä valaistusta, puhumattakaaan huoneiden eri vyöhykkeiden esille nostamisesta ja varjojen aiheuttamisesta.”    

Tilannetta yritetään korvata mahdollisimman voimakkaalla valonlähteellä, mutta valitettavasti enään ei tuoteta hehkulamppuja joten valaisimeen laitetaan erilaisia säästölamppuja, mitkä ei kovin hyvin mahdu sisään tai sovi valaisimeen. Silmään pistää myös heti, minkä sävyisiä valonlähteitä käytetään. Kylmäsävyinen led lamppu ei tee mitenkään huonetta kodikkaaksi.


Valoisa, mutta ei häikäisevä    

Jotta asunnossa olisi riittävästi valoa, mutta ei kuitenkaa kodikkuuden kustannukselta, tulee valaistuksen asentamisessa muistaa pari sääntöä. Joka aktiviteettia varten täytyisi olla oikealla intensiteetillä, oikea tyyppinen ja oikein suunnattu valaistus. Esimerkiksi oletamme pienemmällä intensiteetillä valaistusta olohuoneessa, kun haluamme iltaisin rentoutua ja viihtyisässä ympäristössä levätä. Samaan aikaan on opiskeluksi tai siivoamiseksi tärkeää, että huonetta saisi valaistettua täydellisesti. Yksi mahdollisuus ohjata valon toimintaa vastaavasti päivänvalolle, mielialalle tai aktiviteetille on käyttää valaistuksen säädintä, himmentimiä tai dimmeriä.



Vaikka joskus valitsikin keskellä huonetta yksi lamppu, koska rakentaja oli sähkön keräyspisteen tuonut juuri sinne, voisi valoa tulla muualtakin kuin katosta.   Itse asiassa on erilaisia mahdollisuuksia, miten yhdellä keräyspisteellä valaistaa huonetta paremmin, käyttäen siihen ns “pitkien olkien” valaisimia tai “hämähäkki tyylisiä” valaisimia missä valaisinta saa yhdestä keräyspisteestä katolle tai seinälle levittää ja suunnata juuri sinne, minne tarvitsee.  


Klikkaa kuvaa nähdäksesi tarjousta

Saadakseen kotiin niin valoa kuin lämpöä, on tarpeelliset lattia-, pöytä- ja seinävalaisimet. Vastaavasti huoneen käyttötarkoitukseen ovat ne käytännöllisiä - esim sohvalla lukemiseksi - mutta antavat huoneelle myös lisäarvoa suunnittelun ja myös valaistuksen osassa.  

Aksentti valaistuksen kanssa saa esiin tuotua taidetta tai koristeita hyllyillä ja leikkiä varjo- ja valoefektien kanssa seinillä. Huoneen valaistuksessa kannattaisi ottaa huomioon tunnelma-, anksentti- ja työvalaistusta, mitkä yhdistettynä antavat parhaan tuloksen.

Valaisimen valikoinnissa kannattaa ottaa huomioon huoneen sisustus ja käyttötarkoitus.    

Huomioida kannattaisi huoneen kokoa, korkeutta ja sisustuksessa olevia värejä. Hyvän valaistuksen täytyisi olla monimuotoinen - jos yhdet valaisimet sammuttaa, saa muuta vaikutusta luoda toisenlaisella valaisimella. Valonlähteiden kylläisyys ja monimuotoisuus antavat mahdollisuuden valaista huoneen eri paikkoja.    

Välttää kannattaa yli- ja alivalaistamista, sillä molemmat ääripäät vaikuttavat ihmistä negatiivisesti, väsyttäen tai muuttaen meidän hermostuneeksi ja ärtyneeksi. Rauhallisen valaistuksen saa piilotetulla valaistuksella, mikä tarkoittaa, että valaisin on piilossa esim. asennettu katon- tai seinän reunuslistaan tai miksipä ei kalustoon. Lednauhojen käyttöönoton kasvaessa saa nykyään valon helposti piilotettua myös kalusteiden alle tai sisään, varmistaen täten kotoisan valaistuksen.  


LEDvalaistuksen riemuvoitto   
Vaikka valaistus maailma on siirtynyt ledtekniikalle, tunnistavat valaisin salonkien omistajat, että ihmisillä on vielä vaikeampi suunnistaa tässä maailmassa. Siksi valitaan usein liian vahvat, heikot tai valkoiset valaisimet.   

Ledvalaisiem kanssa täytyy katsoa niiden valovirtaa, mitä mitataan luumeteissa (lm) , samoin on hyvin tärkeä valon lämpötilan skaala kelvin (K), minkä kautta tiedämme, kantaako valaisin lämmintä keltaista vai kylmää sinistä valoa. Eri käyttötarkoituksilla huoneissa on suositeltavaa käyttää eri värilämpötilan valoa. Mitä suurempi numero, sitä kylmempi on valo. Esim 2700-3000 K on lämmin, kellertävä ja kodikas valo, mitä koteihimme juuri suosittelemme   

Olohuoneessa suosittelemme ensiksi taata yleisvalaistuksen. Kattovalaisimien lisäksi suosittelemme valaisemaan myös huoneen muut osat käyttäen siihen esim. luonnos- tai seinävalaisimia. Pistevalot auttavat valaista jopa erikoisen muotoisia huoneita tai kaarevia kattoja, minne riipus valaistus ei sovi. 



Lastenhuoneeseen kannattaa hankkia neutraalin sävyiset valaisimet, mitä saa käyttää vuosia - myös silloin, kun lapsi ei ole enään niin pieni.  Hauskuutta on mahdollista luoda pienillä yksityisyyskohdilla, mitä on helppo myöhemmin vaihtaa.


Lastenhuoneissa voisi käyttää häivytettyjä yleisvalaistusta antavia valaisimia, kuin ohjattavia valokeila tyylisiä. Lastenhuoneessa on erityisen tärkeää, että valoa on riittävästi, sillä pikkulapset tekevät niin leikkiessä kuin opiskellessa toimintoja, jotka vaativat tarkkuutta ja jotta heidän silmät eivä rasittuisi, on hyvä valaistus tärkeä.

  

 


Makuuhuoneessa on hyvä käyttää valaisimia, jotka ovat alaspäin suljettuja, jotta valo ei häikäisisi sängyssä ollessa. Ihanteellinen ratkaisu olisi asentaa valaisimet sängynpäätyyn pistokkeilla, jotta valon valon sammuttamiseksi ei täytyisi nousta ennen nukahtamista.



Klikkaa kuvaa nähdäksesi tarjousta 

Seinävalaisinta valitessa täytyisi ajatella käyttötarkoitukselle: täytyisikö sen olla tunnelma- tai lukuvalo, kapeasti suunnattu valo, että ei häiritsisi kumppania, tai välillä jopa valopaneeli. Hyvän tunnelman auttavat luoda sängyn viereen pitkällä ripustimella alas päästetyt riipus valaisimet, pöytä- tai lattiavalaisimet. Tunnelmallisuus syntyy valoilla ja varjoilla erilaisia objekteja tai nurkkia valaistaen tai esiin tuodessa.


Klikkaa kuvaa nähdäksesi tarjousta

Marmori, messinki ja sametti    

Tekniikan kehitys on vaikuttanut myös valaistustrendejä. Niin kuin koko sisustus- ja muotoilu maailmassa, jatkavat myös valaisimien kanssa riemuvoittoa art deco ja edellisen vuosisadan keskipaikan vaikutelmat. Materiaaleista on viimeisten vuosien aikana  suosituksi saanut marmori, messinki ja sametti. Kuitenkin yhä enemmän korvautuvat kulta- ja messinki viimeistelyt hieman rauhallisimmilla lämpimillä metallisävyillä.     


Monet tuottajat ovat tulleet ulos pehmeällä kullalla ja harjatulla messingillä, samoin on hyvin suositut matta viimeistelyt, erityisesti pastellisävyissä. Lasivalaisimien osassa ovat suositut eriväriset lasit, erityisen paljon käytetään harmaata savulasia. Myös meille jäit mieleen edellisellä valaisin messuilla Milanossa silmään  art deco'sta inspiroidut valaisimet, jolle ovat luonteenomaisia tyylikkyys ja geometriset muodot, runsas materiaalin käyttö ja kiiltävät pinnat. Toiseksi avainsanaksi voisi olla suurikokoiset arhitektuuriset valaisimet, mitä saa usein valmistaa vastaavasti asiakkaan toiveille. Kysyntä monimuoisista valaisimista on tullut tämänhetkisestä arhitektuurista, missä usein näkee huoneitä läpi monen kerroksen.  



Klikkaa kuvaa nähdäksesi tarjousta

Puhuen suunnista, mihin nykyajan valomaailma liikkuu:    

Tuottajat ovat ottaneet suunnan ihmisten mukavuuden takamiiseksi valaistuksen kautta, sillä elämä on liian lyhyt, että et tuntisi itseäsi mukavasti omassa yksiyisessä valaistuksessa.     Opetetaan, milloin ja miten muokata valaistusta vastaavasti ulkoisille olosuhteille väriasteiden säätämisen kautta. Apuun saa ottaa appejä ja tuottajien omia ohjelmistoja. Kiinnostavaksi on osoittautunut ääniohjattavan Alexan käyttäminen valojen sammuttamiseksi ja päällä laittamiseksi, mikä helpottaa elämää.     Valaisimille annetaan usein parempi ja mukavampi käännettävyys tai taipuvuus.   


Parannetaan ohjelmien liitettävyyttä mukavammaksi ja silmällä nautittavaksi: yhteyspisteestä häviää valovuoto.  


Oleellista painoa on laitettu valon häikäisyn minimalisoimiseen.  


Valon täytyy olla silmä-ystävällinen eikä silmää riivaava. Materiaalit, mukaanlukien lasit, muuttuvat naarmuuntumattomiksi, on paremmat hajuttajat ja niille ei jää sormenjälkiä. Ledit ovat laadukkaat, tärinää ei huomaa. Voi nähdä uusia tekniikoita ja viimeistelyjä, sillä ledien kehittyessä muuttuvat tekniset valaisimet minimaalisimmiksi, kapeammiksi ja ohuemmiksi: Taitavasti piilotetaan muuntajat ja muu tarpeellinen. Pienemmän upotetun rungon ansiosta levenee valaisimien käyttömahdollisuus.

Jätä meille palautetta, kiitos!
Oliko artikkeli hyödyllinen? 

Mistä haluaisit vielä lukea? 

Jaa kanssamme kuvia kokeiluistasi!

 

Kirjaudu sisään jätä palautetta
VANHALLE IKKUNALLE UUSI ELÄMÄ?
Miksi kannattaa? Mitä on hyvä tietää?