PALAUTUSOIKEUS 14 päivää!!
TURVALLINEN kuljetus rahtivakuutuksella!
Puun suurin vihollinen on tupajumi
Mikä on puukoi? Miten se hävitetään?

 

Monet vanhojen talojen omistajat kamppailevat tupajumien kanssa.  Ajan myötä voivat tupajumit jyrsiä seiniä ja kalustoa ja vaurioittavat palkkeja ja lattioita sekä heikentävät näin talonne kuntoa ja laskevat sen myyntiarvoa. 

Meiltä saat ohjeet, miten päästä niistä eroon, lopullisesti.   



Mistä tunnistat tupajumin?

Tupajumit ovat pieniä hyönteisiä, jotka jyrsivät puuta. Niiden toukat ovat kellertäviä ja rakenteeltaan kaarevia, ne ovat piilossa puun sisällä niin, että ette välttämättä edes heti huomaa niitä. Täysi-ikäiset tupajumit ovat kooltaan noin 4 cm pituisia. 


Ne ovat väriltään ruskeita ja niillä on siivet. Ensimmäiset merkit tupajumin olemassaolosta ovat noin 1 mm syvät reiät puussa.


Tupajumit ovat sitkeitä tuholaisia ja ne voivat elää puuaineksessa jopa vuosia, ennen kuin ensimmäiset reiät puun pinnalla ovat havaittavissa. Merkit tupajumien olemassaolosta talossasi on pienet jauhomaiset sahanpurukasat, puun heikentyminen, joustavuuden lisääntyminen tai kulmien mureneminen..    

Huomatessanne merkkejä tupajumin olemassaolosta, on ryhdyttävä heti toimeen niiden torjumiseksi! 

Miten tupajumi hävitetään rakenteista? 

Käyttäen oikeita tuotteita, on tupajumien torjuminen helppoa!    

Mikäli puuta ei ole katettu millään, levittäkää torjunta-aine harjalla puulle n.2-3 paksua kerrosta. Tupajumi on usein piilossa syvällä puun sisällä, joten käyttäkää torjunta-ainetta reilusti.    

Aloittaessanne tuholaistorjunnan keskittykää erityisen huolellisesti poikkipintoihin, nurkkiin, kiinnityskohtiin, sekä rakoihin ja muihin koloihin, joihin tupajumi on voinut piiloutua.    

Mikäli puu on maalattu tai lakattu, kannattaa torjunta-ainetta testata pienellä alueella, sillä torjunta aine voi aiheuttaa tummentumista käsiteltävällä pinnoilla. Antakaa testatun kohdan kuivua kokonaan, ennen kuin jatkatte käsittelyä.

Mikäli testialueen väri muuttuu tummemmaksi, täytyy maali- tai lakkakerros poistaa ja vasta sen jälkeen voitte levittää torjunta-ainetta alueelle. Torjunnan jälkeen voitte halutessanne maalata tai lakata puu-osat uudelleen.       

Aereosolin käyttö tupajumin torjunnassa!   

Suihkuta torjunta-ainetta listoille ja nurkkiin sekä suoraan tupajumien kaivertamiin reikiin, joihin tupajumien toukat yleensä piiloutuvat.    

Vinkki  Tupajumien tuhoaman esineen tai puunkappaleen voi myös pakastaa tai kuumentaa. Laita esine kuumaan saunaan tai viikoksi ulos vähintään -20 asteeseen.   


Miten pitää loitolla?    

Kun tupajumit on hävitetty kokonaan, voitte parilla helpolla keinolla estää niiden paluun.      

Pitäkää koti lämpimänä ja ilmastoituna, sillä hyönteiset tykkäävät kosteasta ympäristöstä.

Puun suojaamiseksi ja tupajumien loitolla pitämiseksi käyttäkää puunsuoja-aineita tai maalia/ lakkaa.      


Onnea torjuntaan!  😊

Jätä meille palautetta, kiitos!
Oliko artikkeli hyödyllinen? 

Mistä haluaisit vielä lukea? 

Jaa kanssamme kuvia kokeiluistasi!

Kirjaudu sisään jätä palautetta
Yllättävää tietoa puulajeista ja niiden vaikutuksista ihmiselle!
Vampyyri puuta ei kannata pitää kotona!