PALAUTUSOIKEUS 14 päivää!!
TURVALLINEN kuljetus rahtivakuutuksella!
Hyödylliset vinkit puulattian palauttamiseksi
Vanhan asunnon restauroiminen ei ole rakettitiedettä!


Kun aloitat vanhat talon tai kerrostalon restaurointia, saattaa käydä, että päällimmäisten lattia kerrosten alta paljastuu puulattia tai jopa parketti. Varmasti kannattaa harkita vanha lattia kunnostamista, sillä tulos on varmasti ainutlaatuinen ja sopii sisustuksen kanssa. 

Jos kyseessä on värjätty lattia, täytyy värin poistamiseksi tehdä hieman työtä.

Nopein ja toimivin vaihtoehto on kuitenkin lattian hiominen, mikä antaa parhaimman tuloksen. Hiomiseksi kannattaa käyttää koko koneistoa: rumpu-, reuna-, ja kiekko hiomakoneet. Päätyö vanhan värin (lakan) poistamiseksi tehdään rumpu hiomakoneella  käyttäen värin tiheydestä riippuen hiomiseksi hiomanauhaa alkaen karheudesta 24 ja lopettaen karheudella 80.

Kiekko hiomakoneen kanssa käytä hiekkapaperia ja hiomaverkkoa karheudella 60 (40), öljyttäessä kunnes 100  ja lakatessa 150(180).

Jos vanha puu on kiinnitetty aluslattiaan läpi laudan nauloilla täytyy hiotessa lyödä naulat tornilla syvemmälle.  

Mahdolliset raot, lohkeamat, reiät ja naulanpäät täytyisi rapata. Kaikken lähimmän sävyn lattialaudan kanssa saat, kun sekoitat lattian viimeisen hiomisen aikana saatua spesiaalia puupölyä erikoisella puukitillä. Saatua sekoitusta voi myöhemmin myös öljytä ja lakata.



Mitä tehdä rakojen kanssa?

Jos lautojen yhteyskohdissa löytyy rakoja, ei riitä aina niiden täyttämisestä. Jos laudat alkavat liikkumaan, saattaa kitti helposti irrota. Kun laudat ovat vakaasti paikalla, voi raot täyttää.

Jos kyseessä ovat leveämmät raot (yli 3mm) ja on pelkoa, että laudat rupeavat liikkumaan täytyy raot täyttää puukaistaleilla. Puukaistaleet liimaa vain yhdeltä puolelta lattialautaan kiinni liikkuvan alueen päälle. Kun liima on kuivunut, höylää liimatut kaistaleet lattian kanssa tasaiseksi, hio lattia ja viimeistele.



 


Vinkkejä vaurioiden sinetöimiseksi

Isommat vauriot täytyy paikata sinetillä. Siten ei täydy vaihtaa koko lattiaa.


Talttele vaurioitunut kohta ulos. Vähiten silmäänpistävä korjaus on epäsymmentrinen korjaus. Pyöreät ja neliönmuotoiset korjaukset löytää silmä heti ylös. Soikeita ja muita epäsymmetrisiä kuvioita ei niin helposti.

Liimaa kohtaan sinetty, mikä voisi olla tehty vanhasta puusta. Sinetin täytyy sopia reikään kunnolla, muuten alkaa ajan myötä peitetty sinetti nousemaan. Kun liima on kuivunut, höylää liimattu sinetti lattian kanssa tasaiseksi, hio lattia ja viimeistele.




Vanhan ikkunanlaudan asentaminen uudella 


Jos lattialautaa ei ole mahdollista sinetöidä, täytyy lattialauta korjata uudella. Sama tilanne pätee, jos väliseinä puretaan ja tilalle jää tyhjä ala, mikä pitää täyttää uudella lattialla.


Sahaa tai kaiva viimeinen vanha lattialauta ulos. Kaikkein helpoin on moottorisahalla sahata suonet sisään lattiaan. Älä leikkaa naulaan tai palkista lävitse.


Kun lauta on poistettu saa uuden työnnettyä uraan ja toiselta puolelta täytyy liimata ja nauloilla/ruuveilla kiinnittää. Jos sinetöimiseksi ei voi käyttää vanhaa puulautaa, täytyy uusi lauta sävyttää saman väriseksi vanhojen kanssa.


Jos ölytät lattiaa käytä sävyttäviä öljyjä, jos lakkaat voit ennen tahrata lattiata. Lattian värjätessä ei ole laudan vaaleampi sävy ongelmaksi.





Jätä meille palautetta, kiitos!
Oliko artikkeli hyödyllinen? 

Mistä haluaisit vielä lukea? 

Jaa kanssamme kuvia kokeiluistasi!

Kirjaudu sisään jätä palautetta
“Valaistus” aurinko kotonasi!
Helpot ja toimivat vinkit kodin valaistukseen