PALAUTUSOIKEUS 14 päivää!!
TURVALLINEN kuljetus rahtivakuutuksella!
Home voi olla kodin suurin vihollinen
Miten pitää loitolla ja torjua?


Jos olet löytänyt kotoasi homeen, täytyy siitä päästä eroon mahdollisimman nopeasti! Home on sieni. Taistely sienten kanssa ei ole yhtä helppoa kuin kasvien kanssa. Enne taistelua olisi hyvä tietää tärkeimpiä aspekteja vihollisesta.      

Mikä on home?    

Home on pieni sieni. Homesienien itiöt asustelevat kaikkialla: ilmassa, kalusteilla, ruuassa, seinillä ja lattialla. Homesienien itiöt ovat läsnä yleensä siellä, missä tehdään usein märkäpuhdistusta ja siellä, missä puhdistetaan harvoin. Siksi on home ihmisten keskuudessa tavallinen.

Samaan aikaan on home niin pieni, että emme edes huomaa, miten hengitämme sitä sisään!

Home leviää vain siellä, missä on kosteaa. Jos kotonasi on vähintään 60% kosteutta, on se täydellinen paikka homeen leviämiseksi.

Home ei pelkää kylmää – se ei leviä mutta elää kuitenkin    

Se elää orgaanisista aineista ja vedestä ja ei tarvitse auringonvaloa, kuten esimerkiksi kasvit. Tämän takia on puu eniten haavoittuva. Betonista tai muovista pinnat saattavat varioittua, jos ne eivät ole puhtaita.    

Jos homeella ei ole mitään mistä elää, lopettaa se leviämisen! Tämä onkin homeen hävittämisen periaate – hävitä homeen tarvitsema ruoka ja vesi.    

 

Miten pidät homeen loitolla ja miten pääset siitä eroon?    

Kylpyhuoneessa on ilmanvaihtojärjestelmä paljon heikompi tai jopa puutuu kokonaan, minkä takia myös 60% kosteuden saavuttaminen on hyvin helppoa yhdessä tunnissa esimerkiksi kylvyssä ollessa. Kylvystä tai suihkusta tuleva ilma on lämmin ja kostea, mikä on täydellinen homeen leviämiseksi.

Valitettavasti ei ole home ruuan suhteen nirso. Se pystyy elämään saippua jämistä, karvoista jms. Kun käyt suihkussa, roiskuu vettä lian kanssa kylpyhuoneen nurkkiin ja jos sitä kokoontuu paljon, on homeella ruokavara olemassa.      


Miten sitten ehkäistä?  

Kylyhuoneisiin tulisi asentaa koneellinen ilmanvaihto eli sähköinen tuuletin. Sen teho riippuu huoneen koosta.    

Jos ei ole mahdollista asentaa muita lisäilman lähestymistapoja, olisi suositeltavaa tehdä kylpyhuoneen oven alimmaiseen osaan ritilällä katettu ilma aukko.    

Kannattaa myös tarkistaa olemassa olevien kerrostalojen ilmanvaihtokanavien puhtaus ja tarvittaessa putsata ne. Varsinkin, jos poistoilma on suunattu juuri sinne    

Jos koti on puhdas, kuiva ja kaikki on suojattu kosteudelta asianmukaisesti, ei täytyisi olla homeen kanssa ongelmia. Jos saattaa kuitenkin home esiintyä, mutta muista – hankkiudu siitä eroon nopeasti ja vältä ongelmat.

Jos et hävitä hometta nopeasti, saattaa se parissa vuodessa hävittää kotisi, erityisesti puuseinät!


Miten päästä eroon homeesta?    



Etikka on oivallinen väline homeen torjumiseksi. Kaada etikka suihkepulloon ja suihkuta homeeseen. Tämän jälkeen jätä se tunniksi siihen jonka jälkeen pyyhi sienellä ja kuivaa pinta käsipyyhkeellä tai kuivalla rätillä.    

Valkaisuaine liuos veden kanssa on myös hyvä keino homeen hävittämiseksi (1:3 laimentaessa). Tämä liuos tulee myös suihkuttaa homeeseen ja jättää siihen hetkeksi ja sen jälkeen puhdistaa.      

Viinaa voi myös käyttää, mutta se on paljon kalliimpaa kuin etikka tai valkaisuaine.    

Toimiva keino on myös vetyperoksidi liuos (veden kanssa 1 : 2). Tätä liuosta tulisi pitää homeessa ennen puhdistamista noin 10-15 minuuttia.    

Prosessin tärkein osa on puhdistaminen ja kuivaaminen. Föönin käyttö ei auta!

Home kestää jopa 100-asteista lämpöä jopa 2 tuntia, eli kiehuva vesi ei auta!     

Puhdistamisen jälkeen on tärkeää tuulettaa huone. Talvella on se melko hankalaa joten suosittelemme ostamaan ilmankuivattamisen!

Kosteissa huoneissa on hyvä käyttää kosteuden kerääjää. Heti homeen poistamisen jälkeen laita se päälle pariksi tunniksi ja homeella on mahdoton jäädä eloon.    

Jos kotona kertyy paljon kosteutta ja tiivistymistä, tulisi tarkistaa myös kodin ilmanvaihtojärjestelmä ja ilmastointilaite.    

Jos hankkiudut eroon homeesta mutta huoneissa on silti liian paljon kosteutta, tulee home takaisin.    


MENESTYKSEKÄSTÄ TOIMINTAA!  

Kirjaudu sisään jätä palautetta
Pölypunkki ei ole kutsuttu vieras kotonamme!
Miten päästä eroon, mitä pelätä…